10-10-05

Week-endje Afrika…


 
 

De Grens tussen Europa en Afrika wordt meer en meer een schrijnend probleem. Enkele dagen geleden nog heeft Marokko duizend vluchtelingen opgepakt en ze zonder drinken en voedsel midden de woestijn aan de grens met Algerië achtergelaten (bij Oujda)

Velen wachtte een zekere hongerdood… Marokko heeft ze na protest teruggehaald.

 

Gaan we voortaan (indien ongezien) zo brutaal de ongelijke rechten van de mensen aanpakken? Vrijheid (te doen en te laten wat we willen…) en dat ten koste van gelijke  rechten voor iedereen?  Of geldt zulks alleen maar voor het eigen land, en zijn er verder nog altijd Über- en Untermenschen?  Marokko gaat deze hopelozen intussen met vliegtuigen repatriëren naar hun landen van herkomst.  Congo, Mali, Kameroen…. Hoeveel hebben deze mensen niet uitgegeven voor deze hopeloze reis naar het beloofde land. Hele families hebben met hen meeegespaard. Berooid en beroofd van alle hoop en respect belanden ze terug op af. Nu zonder hoop, verdrietig, berooid.

 

Wreed van de Marokkanen … maar ook wreed van het Westen (in casu Europa) dat deze hopelozen (want dat zijn ze hopelozen  en dat is géén cinema!) laat neerschieten aan haar grenzen…   Marokko heeft een verdrag met Europa hieromtrent met Europa getekend.

Zonder een intense ontwikkelingspolitiek die Afrika een mogelijkheid geeft ernstig economisch mee te spelen zal dit probleem ernstiger worden. Er is nog altijd geen globale economische politiek. Elk landje denkt aan de eigen politiek en verder is het je reinste jungle. Niet verschillend van 10.000 jaar geleden!

Wanneer zal men inzien dat een welvarende wereld (en niet alleen het eigen landje) de enige garantie biedt voor een veilig verder leven? Dat zal inleveren betekenen voor de rijkste landen, inleveren om ook armeren kansen te geven…een globale politiek waar geen plaats is voor corruptie. Er is een nood aan wijzen die inzien dat corruptie ons gewoon  vlugger naar  de ondergang brengt.

Dit is geen overdrijving. Het  is het verslag van dit week-end. Het gebeurde  niet  hier maar  ergens in Noord-Afrika. Jij had ook daar in die woestijn kunnen staan.

Gelukkig kreeg de pers er lucht van, zoniet was het nooit gebeurd want voor eeuwig vergeten.. Nu ben je onderweg terug naar het thuisland…

 

Dit verhaal is ongezellig voor een blog……

Hierover zwijgen is onmogelijk.

 

 column van de nos:" Tussen de Afrikaanse emigranten"

http://www.nos.nl/nosjournaal/columns/amman/loudon1610.html

 

 Uit Die Zeit:

http://www.zeit.de/online/2005/41/melilla

Nederlands verslag:

http://www.indymedia.be/news/2005/10/99534.php

 

http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/2077...

 

Engels verslag:

http://www.news24.com/News24/Africa/News/0,,2-11-1447_181...

 

lijst van mensen die droomden  Fort Europa te bereiken:

http://www.united.non-profit.nl/pdfs/listofdeaths.pdf

 

Amnesty International:  http://www.aivl.be/index.cfm?PageID=964

 

De schoonheid van de woestijn…:

http://1001fotos.de/Wueste.htm

http://www.actionreporter.com/001.monde/003.sahara/page_r...

http://www.italianphotography.com/maroccosdesert/pag.html#

http://it.voyagevirtuel.info/pages/maroc/indexMerzouga.php

 

 


 
 

22:22 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

inderdaad geen reactie

Gepost door: schilderia | 11-10-05

De commentaren zijn gesloten.