07-10-05

Staken!!! Staken…?


 

Het minste dat je kan zeggen:  een warrige mistige dag.

 

 

 

 

Abvv’ers staken, Sommige  Acv’ers doen ook mee ‘uit solidariteit met de makkers op de werkvloer’ maar officieel doet het acv niet mee.  Daarnaast zijn er de werkwilligen:  er wordt toch onderhandeld waarom dan staken? De grootste arbeiderspartij zit toch mee in de regering  en zal wel pogen mee het maximaal haalbare uit de onderhandelingen te slepen.

Een Spa-Vld regering. Abvv staakt tegen deze regering, toch een coalitie waarin de socialististen een belangrijk aandeel hebben. Of is de actie  toch niet echt tegen deze regering gericht, is het gewoon spektakel opgelegd door de eigen militante achterban: willen ze gewoon  hun spierballen tonen achteraf aan de onderhandelingstafel…  Goede strategie???

 

Verwarring alom dus en ik weet niet of de Spa daar gelukkig rond is. Waarom een dure staking voeren op een ogenblik dat er onderhandeld wordt? Om je sterkte als vakbond  te tonen en tegelijk de economie te verzwakken? Omdat de malaise en stakingsbereidheid  groter is in Wallonië en wordt het ABVV daarin meegetrokken?

 

Er zijn honderden redenen om de ontevredenheid te duiden en  onvrede met de bestaande toestand lijkt terecht. Maar waar zit de oorzaak? Of zoals nog zo vaak gedacht: wie doet ons dat allemaal aan? Een verkeerde vraag, maar een feit. Zo wordt gedacht.

 

De scheefgetrokken economische situatie, het gebruiken van de staat als melkkoe. Uit de staatskas kan je niet uithalen wat (je) er niet insteekt en toch…  De mentaliteit van het altijd kiezen voor het eigen belang, dat verziekt alles.  Waar is het verantwoordelijkheidsgevoel? Deze vraag is ook bedoeld voor de ondernemers, voor alle fraudeurs met de belastingen, voor aandeelhouders die alleen aan de winst van het eigen aandeel  denken, voor politici die vaak meer denken aan een politiek waar ze garen mee spinnen dan een politiek in het belang van de gemeenschap (…en hier wordt dan bedoeld  gemeenschap in de breedste zin: een politiek  in het belang van de wereldgemeenschap). Want menselijk zijn houdt niet op aan onze grenzen, ook niet aan de Spaanse.

 

Krantencommentaren:

D.M.: http://www.mediargus.be/NL/viewdoc.asp?article=med1104820...

HNB: http://www.mediargus.be/NL/viewdoc.asp?article=med1105094...

 

 

 


 
 

09:55 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.