20-08-05

Waarom is democratie zo weinig populair onder vele islamitische staten en dan nog vooral bij de armere bevolking?


 
 

De Islamitische landen  zien de Westerse democratie  als het staatsbestel van landen die een agressieve politiek jegens hen voeren.

De VS heeft jarenlang Israël  de hand boven het hoofd gehouden, ook al was Israël toen  eigengereid, maar de VS heeft een machtige joodse minderheid vandaar dat men daar altijd voor Israël partij koos.

Dat nu (eindelijk) in enkele bezette gebieden joodse kolonies worden opgeheven is onrechtstreeks het resultaat van de druk van de VS op Israël, zo  kan het  niet verder. In de moslimlanden ziet men ook wel dat deze daad mede ingegeven wordt door een zachtere politiek van de VS t.o.v. de Palestijnen, niet uit menslievendheid maar omdat de Palestijnse zaak een vruchtbare recruteringsgrond geeft voor terroristen.

Daarom moet  de Palestijnse zaak   worden opgelost.

 

Een rechtvaardigere maatschappij geeft geen voedingsbodem voor terrorisme.

 

De eigengereide Irakpolitiek van de VS heeft alom kwaad bloed gezet bij de Islamitische bevolking. Hier komt een Westers land eventjes de les spellen aan een van de oudste culturen ter wereld. En kijk het eerste wat gebeurt bij hun inval in Irak:  alle musea  laten ze leegplunderen, maar ze  bezetten ogenblikkelijk het ministerie van olie. Daar ging het hen dus om. Dat zien de Islamitische landen ook.

De Irakese olie is nu  in Amerikaanse handen (invloed). De hele heropbouw van Irak gebeurt door hoofdzakelijk Amerikaanse firma’s (die de oorlog tegen Irak goedgezind waren) en zal dat uiteindelijk  niet betaald worden door olieopbrengsten ?

Met zulke politiek, daar wordt de doorsnee Irakees niet beter van. Integendeel dit kon het rijkste land van de regio zijn, maar er is zelfs geen continue electriciteits en  watervoorziening. Vele Irakezen zijn gesneuveld. Rustig winkelen kan niet, ergens ontploft wel een bom. Voor het democratische Amerika lijken Irakese levens minder waard dan Amerikaanse. De nonchalance waarmee Amerikanen met hun cultuur door de Islamitische straten rijden zijn een doorn in het oog voor de doorsnee Islamiet.

 

 

 

 Dat men dan vaak teruggrijpt naar het fundamentalisme is een daad van verzet, het geeft  een alternatief. Democratie is een gif als ze gewoon de vrije loop geeft aan hen die zich tomeloos willen verrijken ten koste van anderen. Dan is het geen democratie meer, die naam waardig.

 

Kijk naar  de laatste uren van 2 zelfmoordterroristen in NOVA:

(o.a. met ’Paradise Now ‘ van de  Palestijns-Nederlandse regisseur  Hany Abu-Assad, een gesprek met hem  en een gesprek met de Amerikaanse terreurdeskundige Robert Pape.

 

http://www.novatv.nl/index.cfm?cfid=34245589&cftoken=...

 


 
 

10:21 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.