15-08-05

Zijn democratieën à la Américaine wel zo democratisch?


 

 

 

 

 

Zijn democratische verkiezingen zoals ze in  vele Westers landen gebeuren wel democratisch of zijn democratische verkiezingen een vrijbrief voor uitbuiting door de kapitaalkrachtigen?

 

Democratische verkiezingen zoals ze in de VS gebeuren bvb. lijken me geenszins democratisch. Hij die het  meeste spendeert aan zijn campagne haalt het. Een niet-vermogende met de schitterendste ideeën kan zelfs niet gehoord worden vergeleken met de massale campagnes van de machtige lijsttrekkers.

En voor wat hoort wat. Eens aan de macht zullen dezen, nu leider, hen die hen zover gebracht hebben geen strobreed in de weg leggen….

Dit is vrijheid voor de grote machtige belangengroepen (wapenhandel e.d.m) Machtige mediagroepen (Fox bvb) steunen hen en proberen hen en hun woordvoerders  positief voor te stellen, over hun tegenstanders wordt gezwegen of als dat niet meer kan worden ze verguisd.

 

Als je  in een Amerikaanse Castro film (waar men wel de scholingsgraad van de Cubanen erkende) dan  hoort ‘What about elections? ’ slik je wel even, in de VS lijken elections toch ook niet wat men oorspronkelijk beoogde….

 

Faiza in http://afamilyinbaghdad.blogspot.com/

voelt dat beslist nog sterker aan . Ze schreef nog deze week in haar interessante blog: ‘A Family in Bagdad:

Good Morning..
I have got this email today.
I can see the democracy is like a game in the hands of powerful people in
America or England or other western countries.
they changed the RULES when they want, it means when its being dangerous on their interests or positions.
poor freedom and democracy, in your name, how many crimes have been done , like war on
iraq ,and war on terrorism ,...
there is always announced reasons...to mislead people.
and always hidden reasons like gobalization, privatization , free marking...
time is passing, and showing all of us, what is the reality on ground.
faiza

 

(illustratie: http://www.notinourname.net/war/got-democracy.htm )
 
 


01:26 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Democratiën. Zijn ze er wel??En ik vraag mij af hoe het komt dat er zo weinig op je blogs gereageerd wordt?Ik heb de neiging tot invulling maar wat denk jij??

Gepost door: enscho | 19-08-05

Zijn er wel echte democratieën? Sommige democratieën zijn eens de verkiezingen voorbij minder autocratisch dan andere, maar de omschrijving 'van alle staatsvormen is een democratie de minst slechte' lijkt me vrij goed. Een democratie volgens Westers model opleggen door een land binnen te vallen is geen democratische daad wel een daad van imperialisme. Een grootmacht legt hier zijn wil op aan een land dat verzwakt is.
De moeilijkheid is nog steeds dat vele leiders uit zijn op bezit, steeds meer, en daardoor het eigenbelang boven het staatsbelang stellen.
Hoe gezegend kan een land niet zijn met een leider die niet vanuit eigen ambitie handelt maar met het oog op de gehele gemeenschap, de plaats van het land in de wereld. Dat moet toch kunnen. Zulke leiders raken ook zelden aan de macht al bestaan ze wel. Mandela lijkt me bvb zulk wijs man te zijn, niet handelend vanuit frustratie maar vanuit een poging wederzijdse dialoog (blank-zwart) te herstellen.
Bush is een gans ander type mens, weliswaar (deze keer) democratisch verkozen maar vooral werkend met patriottische slogans in functie van het eigenbelang, de kapitalen die hem mee aan de macht brachten.

Gepost door: doeterniettoe | 19-08-05

De commentaren zijn gesloten.