12-08-05

Centraal Station Antwerpen werd gisteren (11/8/2005) 100 jaar !

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En zeggen dat men dit pronkstuk van Antwerpen ooit wou afbreken (jaren 60, het was bouwvallig stelde men: in 1958 was nog iemand getroffen door een vallende steen uit een torentje! - In  1975 werd het gebouw geklasseerd, gelukkig…en nu: het pronkstuk van Antwerpen! )

 

Vóór dit stenen imposant gebouw (een wereldlijke kathedraal )  stond er (in de 19de eeuw) een houten gebouw dat  het eindstation was van de eerste Belgische spoorlijn: Antwerpen –Mechelen-Brussel.

 

Een stenen kathedraal als poort naar de hoofdwinkelstraat van Antwerpen, de De Keyserlei.

Het station  moest de treinreiziger verwelkomen in een stad die toen op sommige plaatsen  rijk was aan Eclectisme en Art Nouveau-woningen ( die werden vaak rond spoorwegstations door de gegoede burgers anno 1900 gebouwd, zie Cogels-Osylei bvb, een 100tal meter ver van station Berchem en een bezoek waard zeker voor  eclectisme-fanaten. De trein was anno 1900 het moderne verkeersmiddel en rond het station wonen was in. Later met de opkomst van de auto en de stadsvlucht verdween deze drang, stationswijken verpauperden vaak en zo kon je eind jaren 50 woningen in de Cogels Osylei kopen voor een prikje van wat ze nu  terug waard zijn. )

 

Wie het Centraal Station  nog niet bezocht, en van eclectische stijl houdt, moet dat zeker doen. Een juweeltje.

 

 

Interessante site daarrrond:

http://www.belgiumview.com/belgiumview/tl1/view0000815.php4

 

Volgende site geeft mooi de geschiedenis van het Centraal station met foto’s en  een blik in de toekomst: http://members.lycos.nl/deBoerFr/dossiera.htm

http://members.lycos.nl/deboerfr/dossierb.htm (verder doorklikken telkens onderaan voor verdere dossiers, zeer overzichtelijk.)

 

 

http://stationworld.at.infoseek.co.jp/antwerpencentraal.htm

 

http://www.trabel.com/antwerp/antwerp-railwaystation.htm

 

zeer veel links rond treinen e.d.m.: http://treinen.2link.be/

 

de links rond Zurenborg en de Cogels Osylei vind je in een volgende logje (kan hier op Skynet  maar een foto per keer publiceren, vandaar…)


19:09 Gepost door doeterniettoe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

fait divers Een (paar ?) jaar geleden wist NIEMAND in het station ook maar iets over de historiek of fotomateriaal van het gebouw. Na 3 x afspraak maken kwam ik terecht op ...info over de werken, met fototentoonstellingetje in hun kantoortje... foto's van ??? te koop ??? catalogus ???
Op de toeristische dienst van 't stad daar vlakbij aan de Zoo heeft een vriendelijke André mij uiteindelijk wat verder geholpen

Gepost door: Schilderia | 12-08-05

De commentaren zijn gesloten.